imageedit_15_8272358216De eerst editie van de inleefreis “India from within” was een succes. Eind januari trok een groep van 12 studenten uit de opleidingen Sociaal Werk, Toegepaste Psychologie, en de Lerarenopleiding van Howest richting Tamil Nadu in India. Het initiatief is ontstaan vanuit een samenwerking van Howest en MM Trust, een NGO in Zuid-India die verschillende projecten opzet voor kwetsbare kansengroepen in het district Tamil Nadu. Pat Vanhecke (in het midden op de foto), lector aan de opleiding Toegepaste Psychologie (Howest) en Els Salembier, coördinator internationalisering Howest Brugge, begeleidden deze reis.


De inleefreis duurde 17 dagen en we bezochten 3 interessante regio’s in het district Tamil Nadu in Zuid-India:

  • Tiruchirappalli: een drukke stad met 1 miljoen inwoners
  • Velankani: aan de Westkust van Tamil Nadu, een regio die in 2005 door de tsunami werd getroffen
  • Kodaikanal – Palani hill’s: een afgelegen regio in het heuvelachtig gebied in de regio ten Noorden van Dindigul

Het programma van deze inleefreis bestond uit culturele bezoeken, werkveldbezoeken aan diverse organisaties in onderwijs, sociaal werk en toegepaste psychologie en de deelname aan 2 internationale congressen in een hogeschool en een universiteit in Trichy.

Hieronder geven we graag een beknopt verslag van enkele interessante activiteiten die zullen bijblijven.

De studentengroep werd op een heel enthousiaste manier onthaald door de dorpsbewoners in Thallakudi Village waar MM Trust is gevestigd. Brihadeeswarar Tempel staat bekend als één van de grootste Hindu tempels in India die gebouwd is in de periode van de Chola Kings. De brahmee of hogepriester voert binnenin de tempel de rituele offers uit.
 imageedit_1_2691554881  imageedit_3_9580798048
Omdat we uitgenodigd worden op een huwelijksceremonie, besluit de groep zich aan te kleden in traditionele Indische klederdracht: een saree voor de dames en een dhoti voor de mannen. India staat bekend als een land met heel veel verschillende religies die naast elkaar bestaan. We bezoeken de Islam Mosque in Karaikal en zijn onder de indruk van de prachtige architectuur.
 imageedit_9_8520015619  imageedit_7_3345092806
Eén van de vele werkveldbezoeken gaat naar een primary school in een rural coastal area. De lessen worden gegeven in Engels en Tamil, één van de vele Indische talen die worden gesproken. The fishermen community leeft van visvangst en levert een bikkelharde concurrrentie met multinationals die op grote schaal vissen. De leefomstandigheden van deze gemeenschap zijn heel primitief. Heel wat NGO’s zijn actief om deze groepen te ondersteunen.
 imageedit_11_7343999352  imageedit_5_6560108777
Congres in Bharathidasan University Trichy: “At risk sections in society” Congres in Holy Cross College Trichy: “Women in India: challenges and threaths”
 imageedit_13_7601166065  imageedit_15_8272358216