helping-hands-1314226-1280x960Sinds januari 2016 is de opleiding Toegepaste Psychologie (Howest) gestart met het project ‘Peer support’. Dit project loopt tot en met augustus 2016 en wordt gefinancierd door het Impulsfonds, ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen. Daarna wordt het gedurende twee jaar gecontinueerd als PWO-project. Ook het ‘Werk van de Gouverneur’ Lions Clubs International District A – werkjaar 2013-2014 sponsort dit project.

Het initiatief voor dit project komt van de nu 18-jarige Oona Wyns die sinds haar 15e strijdt tegen pesten. Ze startte de facebookpagina ‘Neen tegen pesten’ na de zelfdoding van de broer van een vriend, die op 13-jarige leeftijd uit het leven stapte na zware pesterijen. Het idee groeide om pesten preventief aan te pakken op school door te werken aan een positief schoolklimaat waar problemen niet alleen aangepakt, maar vooral en in de eerste plaats voorkomen worden. Dit kan door jongeren zelf meer verantwoordelijkheid te geven en nadruk te leggen op zelfzorg en zorg voor elkaar.

foto Heleen

Het doel van dit project is om peer support (ondersteuning door leeftijdsgenoten) in Vlaamse secundaire scholen te implementeren om een veilig en positief schoolklimaat te creëren en dit op een weldoordachte en onderbouwde manier samen met scholen en jongeren. Organisaties zoals de Vlaamse Scholierenkoepel, Jong & Van Zin en JAC Noord-West-Vlaanderen werken mee als partners aan dit project.

Meer informatie over dit project vind je hier.

Projectleider is Annemie Schepens, lector en onderzoekscoördinator binnen de opleiding. De projectmedewerker is Heleen Becuwe (zie foto) die sinds begin januari ons team vervoegt. Voor meer informatie over dit project kunt u mailen naar heleen.becuwe@howest.be.